Tam kapanmada ne yapmalı?

Eveeet, geldik kapanma günlerine… Şimdi 19 gün evdeyiz. Hadi hayırlısı, inşallah fiziksel ve ruhsal sağlığımızı kaybetmeden bugünleri de atlatır, en kısa zamanda aşılarımıza kavuşur ve şu salgın günlerini artık geride bırakırız. Çünkü en evcimen insana bile (mesela ben) son bir senedir yaşadığımız asosyal hayatla birlikte artık gına geldi… Eski hayatlarımız ne güzelmiş, arkadaşlarla kahve içebilmek ne büyük lüksmüş, hep birlikte anlamış olduk. Biz dersimizi aldık Tanrım, nolur artık acı şu kullarına…

Böyle bir ruh hali içerisinde verimlilik ve motivasyonunu koruyabilen arkadaşlar varsa tebrik edip gözlerinden öpüyorum, zira bence onlar zombi saldırısında bile hayatta kalabilecek mental dayanıklılığa sahipler! Geri kalan biz normal insanlar için bu süreç daha zor geçecek. Bir kısmımız zaten evden çalışıyor ve ne hikmetse eskiden trafiği de işin içine kattığımız halde bir gün içerisinde halledilen işler artık bir türlü aynı sürede bitmiyor… Üstelik okula gidemeyen yavrularımızın evde sürekli bize sarması sayesinde, bir yandan onları ekrandan uzak tutmaya bir yandan eğlemeye ve aynı anda kendi çalışmamızı yapmaya çabalarken enerji filan kalmıyor… Muhtemelen çalışmadığımız boş zamanları da o koltuktan bu koltuğa yuvarlanarak geçireceğiz… Ama ben yine de iyimserim. Daha önce deneyip işe yaradığını gördüğüm ufacık, minicik motivasyon hileleri ile hayatta kalmaya çalışacağım. Bunlar neler mi? Hemen sizinle de paylaşayım efenim:

Kendimize ufak, ufacık, baby-step işler belirliyoruz: Mesela günde 10 dakika yoga yapmak, ya da duolingo’da 10 dakika yabancı dil çalışmak, ya da 10 sayfa kitap okumak gibi. Bunları da abartmıyoruz, mesela her gün 3 tanecik bu işlerden belirlemek yeterli, daha fazlası yük oluyor. Sonra alıyoruz elimize kağıt kalemi, mümkünse bullet journal’ımızı, ve 1 hafta boyunca bu minicik işleri yapıp yapmadığımızın kaydını tutacağımız bir tablo oluşturuyoruz. Ve yalnızca 1 hafta boyunca bu işleri yapıp yapıp tablomuza tik atıyoruz. İnsanda müthiş bir başarmışlık hissi uyandırıyor 🙂 Ama unutmayın: Kısa süreli işler, ve toplamda en fazla 3 tane. Ayrıca 1 haftayı da geçmeyin (aynı şeyi aylık olarak yapmaya çalışınca illa ki bir noktada ip kopuyor ve bir günü pas geçtiğinizde motivasyonunuz da düşüveriyor). Gerekirse bir sonraki hafta aynı şeyleri tekrar belirlersiniz.

Bende işe yarayan bir başka uygulama da “her güne bir challenge” aktivitesi oldu. Bu defa her gün yapmam gereken şeyleri değiştiriyorum: Mesela pazartesi 10000 adım atmak, salı 1500 kaloriden fazla almamak, çarşamba 24 saatliğine sosyal medyadan uzak durmak, perşembe 100 sayfa kitap okumak… gibi. Bunlar görüleceği gibi daha büyük işler; ama her birini yalnızca 1 gün yapmak zorundasınız. Dilerseniz bir sonraki hafta yine aynı 7 işi belirleyebilirsiniz. Ya da mesela 1 gün saat 8’den sonra yemek yememeyi, sonraki gün 1500 kalori almayı, sonraki gün 1 saat spor yapmayı… vs seçerek kilo verme işini kolaylaştırabilirsiniz. Bu şekilde meydan okumalar oluşturmayı örneğin 2 hafta kesintisiz diyetten çok daha kolay yapılabilir buluyorum ben, bilmem siz ne dersiniz?

İşte böyle… Ufak tefek oyunlarla hayatımızı renklendirmeye çalışacağız, ne yapalım? Hadi herkese hayırlı karantinalar! 😀

About hikaruivy

a big fan of shoujo animes/jdramas/kdramas loves to eat, write, read and watch!
Bu yazı Genel içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın